Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


85,A nagyszentmiklósi kincsek 6. Róka király felirata

A nagyszentmiklósi kincsek 6. Róka, hun király neve

 

A nagyszentmiklósi kincsek 6. Róka, hun király neve

roka-kiraly-talcaja.jpg

 

1, A nagyszentmiklósi kincseken ott van az indás díszítés. Az egymásba fűzött indák a hunok nevét írják, rovás betűkkel, 10-szer, 100-szor, összekapcsolódnak. A népművészetünk alapjai itt kezdődhettek…

Az alapmotívum mindig két, egymásnak háttal rovott félkörből áll: )( = uN-Ni = Huni szót írják. Ezt vízszintes jel köti össze ami lehet 1. sorszám, Egy, Égi hangcsoport. Kör alak a mintázatban urat jelent.

Összeolvasva: Huni-egi- ura= Huni ágak ura= Hunok ura jelentést kapjuk.

Ki a hunok ura?

Akinek a szimbóluma a tálca közepén van. Ha ez róka, akkor az Attila elött élt RÚGA= RÓKA hun király tálcáját láthatjuk. (Dr. Baráth Tibor /Canada, Montreal/ egy írása szerint szerint Róka király tálcáját látjuk.) Megpróbáltam a rendelkezésünkre álló kép írásjelekből álló rajzát, annak magyar rovásjeleit felismerni, és elolvasni.

Ruga /365-434/ király a lexikonban.

Bendegúz  /390-434/király Mundzsuk néven?

Fia Buda /390-444/ a lexikonban.

Utóda testvére Atilla /410-453/ a lexikonban. Az is tudjuk,hogy a királyi család keresztény volt.

Jézus hitű Atilla cikkhez katt. "...Egy másik így ír: "az észak-dunai nemzetségek mind keresztények". (Zeiler: Des Ori gines Chrétiennes dans les provinces danubiennesde l'empire romain. Paris 1918.)

Kr. u. 399. évben Szent Jeromos határozottan írja így: "a hunok zsoltárokat énekelnek és Szittya ország hidegét a hit melege tölti be". (Ambrose milánói pap írása: "Epistulae" 107.)

Orosius pedig Kr. u. 418-ban arról emlékezik, hogy: "Hunok töltik be a nyugati és keleti templomokat". (Historiae Adversum Paganos VII. 41. 8.) Ez az írás azt bizonyítja, hogy a Hun Birodalomban voltak keresztény templomok."

Nézzük közelebbről a az aranytálca mintáját:

 Bizonyára több információt is hordoz a kép, melyet jelen tudásunkkal még nem értelmeztünk.

 

ruga---roka-hun-kiraly.jpg

 

Róka=Rúga hun király

A képen bejelöltem az ősi rovás írásjeleket. Értelmesen össze tudom olvasni, és a szöveg összhangban van azzal, amiket a korból tudunk.

 

85-roka-kiraly-a.jpeg

85-roka-kiraly-b.jpeg

 

2, Nagyszentmiklósi arany tálca Róka király tálcája?

Szerintem írásjelekből áll a tálca közepén levő állat képe.

 

Sorszámoztam a képen az olvasás menetét. Ha értelmes magyar hangokból áll, és a rovás szabályai szerint olvasom, akkor magyar nyelvű a lelet. Az írás nyelvújítás előtti, ahogy ejtjük, úgy írjuk, amolyan vidékies mai stílusra gondoljanak.

1, Homlokán N bal füle K. Két fül között kis vonal régi rovás R. NKR= Na+Ki+Rá = Nagy KiRály.

2,Orra belső vonala rovás R a rombusz alak K vele egy vonalban a szeme ÚR:

 R+Ka ÚR= RóKa Úr ( megtaláltuk a nevét).

3, Állkapocs alatti összerovás: A háromszög feletti vonaltól lefelé az írásjelek, jobb mancs kanyarjáig:

 Ki iT e N Va N= Ki itten van.

4, Kezében levő indák belülről előre, nagy kanyar: ÚR, nagy ív N, egy háromszögbe fut K, folytatása fel N mellette az ék háromszöge K= Ur+uN+K+Na+K= Urunknak.

5, Első kéz íve elölről a törzs felé N beugró szöglet V egyenes SZ a könyök két oldali határvonalai rombusz K:

 Ne+V+eSZ+ük= nevezzük.

6, Lábánál a csizma előtti dupla jel US-ÚR = ŐS ÚR Csizmás lábán kötés van, az is írásjelekből áll. Láb felső kanyarja N a lábon van ezért= LÁBÁN. Ék alakú sebek, régiesen set-ek, amit nyíl vagy lándzsa hadi sérülése okozhatott. SeB Van= sebek vannak.

7,Farkától lefelé a jól olvasható jelek: Us-Ten= Isten, NéPüNK vagy NaPuNK

8,NéP lába mögötti indák ÉLeTéN

Összeolvasva: Isten napunk a nép életén…

9, Faroktól háta vonala a jobb fül jeléig: UR aL Ko(dik) fül NP összerovása: NéPén= …uralkodik népén.

Róka király mintájából a Napkorongból sugarak jönnek ki. Az indás díszítés sokszor ismétli a cserkészliliommal: Egy az Isten, a hungarok ura. Minket, magyarokat külföldön ma is hunoknak, Hungáriának neveznek.

 

roka-kiraly-2.jpg

 

A nagyszentmiklósi kincseken ott van az indás díszítés. Az egymásba fűzött indák a hunok nevét írják, rovás betűkkel, 10-szer, 100-szor, összekapcsolódnak. A népművészetünk alapjai itt kezdődhettek…

Az alapmotívum mindig két, egymásnak háttal rovott félkörből áll: )( = uN-Ni = Huni szót írják. Ezt vízszintes jel köti össze ami lehet 1. sorszám, Egy, Égi hangcsoport. Kör alak a mintázatban urat jelent.

Összeolvasva: Huni-egi- ura= Huni ágak ura= Hunok ura jelentést kapjuk.

Róka király mintájából a Napkorongból sugarak jönnek ki. Az indás díszítés sokszor ismétli a cserkészliliommal: Egy az Isten, a hungarok ura. Minket, magyarokat külföldön ma is hunoknak ismernek, országunkat Hungáriának nevezik, H betű van az autók jelzésein, rendszámtábláin.

 

85-ruka-ruga-talcaja.jpg

 

 

 A leletet ebben az értelmezésben én olvastam  először: 2011-01-28. Mivel a lelet nemzeti és magyar kincs, az olvasata is szabadon terjeszthető, " Kissúrék rovás olvasatai" megjelöléssel, és a honlapra való hivatkozással.

 

 Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok...

2015.04.05.