Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


78,A nagyszentmiklósi kincsek 1. Oktár király csészéje

Többször is olvastuk, őshazánk a Kárpát-medence, innen indult ki a népszaporulat, elvitte a világra a kultúrát, majd ide tért vissza. (Másik honlapon erről összefoglalás.) Nem teljesen időrendben, de a Kárpát-medencébe érkeztünk, a legfontosabbal  kezdjük, a hunok = magyarok. Első bizonyítéksorozat a Nagyszentmiklósi aranykincs és annak írásai.

A nagyszentmiklósi kincsek 1. Oktár király csészéje

nagyszentmiklos-1.a.jpg

 

A következő képeken olvashatjuk, és elmagyarázom, milyen magyar nyelvű szövegeket tartalmaz a kincs.

(Eredetiért katt a képre.)

oktar-cseszeje.jpg

 

Ez a nyelvemlék két példányban készült és egy-egy arany csésze felfelé néző lapjára van bevésve, azonos módon, azonos betűkkel és azonos szöveggel. A két csészét Nagyszentmiklóson 1790-ben huszonhárom más arany edénnyel együtt találták. A kincseket annak idején Bécsbe szállították és ma is ott őrzik, mint a Kunsthistorisches Museum legkimagaslóbb értékű tárgyait. Amidőn e felbecsülhetetlen értékű arany edényeket megtalálták, a közvélemény azokat Attila kincsének nevezte el és Hampel József régész az 5. századba, a hunok magyarországi virágkorába helyezte. Mennyiben tudjuk ezt a homályt eloszlatni?

A közepén kereszt van: kereszténység létezett Magyarországon, apokrif irodalomból tudjuk, hogy Jézus  Szent András apostolt átküldi a Dunán, a "mieink Szkítiájába", hogy hirdesse az örömhírt. Hol, kiknek hirdette Jézus tanítását? A magyaroknak a Kárpát - medencében. (További bizonyítékokat később még bemutatok. Szent István mit tett, és mit varrtak a nyakába Károly Róbert rémtettei és uralkodása után arról később...)

Ha kimásolják és felnagyítják, a következő grafikát, könnyebben elolvashatják a magyar feliratot. Az írás akkor magyar, ha magyarul jól érthető, nem tartalmaz elhagyást nincs betoldás, és minden betűt elolvasunk.

 

oktar-meltosag-cime.jpg

 
 

A szóban forgó edény kör alakú mezőjében, egy kereszt alakú idom körül rovásjelek helyezkednek el. A betűk alakja valamivel régibb, mint az Attila-tragédiát halálát megörökítő szöveg jelei. (Erről később lesz szó.)

 Ha tehát ez is hun szöveg, külalakjáról ítélve a magyarországi hun uralom első fénykorába, Oktár király (megh. 430) idejébe volna illeszthető. Mint kiderül, valóban oda is tartozik. 

Oktár király : rovás olvasása és leírása szerint: A Ku+Tya úR. Tehát a neve magyar.

A szöveget az óramutató járásával ellenkező irányban kell olvasni, amint erre a betűk fordulásából pontosan lehet következtetni, a "12 óra" helyzetben álló jellel kezdve, bal felé haladva. A jeleket szavakba tagolva megismételtük s ugyanott közöljük betűhű átírását.

 A kelyhen szereplő írást Dr. Baráth Tibor úr Montreal  olvasta el és publikálta. Az írásjelekre nézve nem alakult ki határozott vélemény. Most kiderült, hogy a szöveg rovásjelekkel írt magyar nyelvű feljegyzés. Magyarországon találták, és jóval korábbi a Halotti beszédként ismert első magyarországi nyelvemléknél.

 

 (Én próbáltam a rendelkezésre álló képen a megoldást hangzósítani, mint látják az eredmény magyar nyelven íródott, és jól érthető. Most megismétlem lejjebb, a rovás szabályai szerint olvasva, jobbról-balra a nyíllal jelölt irányban.)

 

Nézzük az olvasatát ( Ha kimásolják és felnagyítják, könnyebben olvasható.):

78-oktar-csesze-szovege.jpeg

78-oktar-szovege.jpeg

 

 A szöveg nagyon művelt rovással, azaz sok egybeolvasztott jellel készült és mai helyesírással leírva ezt mondja: Negyedik hun király (Oktár) Ku+tya+úr országa. 

Örök jogon vette barátoktól.

Pontiak, Ister vidékiek Uraliak, Tatárok ura.

A tányér közepén levő szimbólum mind a négy ágának végében N rovásjeleket látunk, a hun szó szokásos jelölésére, majd egy kör következik s azon belül a rovás ELI jele. A szimbólum kétségtelenül a "negyedik hun király" címet ismétli.

 

Most nézzük meg a többi nagyszentmiklósi kincset is. E sorok írója fél évet töltött a tanulmányozásával 2011-i cikk megjelenése előtt. 2015 januártól újra elővettem és átnéztem a cikket, most is egyetértek a korábbi rovás megfejtésekkel.

2015-02-11. Szabadon bemutatható a honlapra történő hivatkozással. ingyen kaptátok, ingyen is adjátok tovább.