Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


14,Araxes = Öreg Sas munkája

Az Araxes = ÖREG SAS folyó felső szakaszánál, Idgír helységben, egy roppant fontos régészeti leletet találtak: egy patkó alakú, három emberfejjel ékesített és írásjelekkel is ellátott tárgyat (képétt lejjebb mutatjuk be), amit a régészek tűzhelyhez hasonlítanak. Ugyanez a kerámia a vidéken több példányban is előkerült és az egész Araxes- völgyre jellemző darabnak bizonyult. Ideje a Kr. e. IV. évezred.

 Araxes másik honlapon, katt ide.    Araxes folyó:

14.a-araxes-folyo.jpg

Nemsokára azután, a csiszolt kőkor vége felé, ugyanez a minta nyugaton, az Orontes folyó völgyében is előkerült, abban a völgyben, amit akkor még MEGARA völgynek (Magyarok völgye) neveztek. Aztán felbukkant a figura Szíriában és Kánaánban, majd a Kr. e. 19. században a Hetita Birodalom területén lévő Kültepében is, Hattus fővárostól 250 kilométerre Dél felé. Régészek e leletek földrajzi előfordulásait térképre vetítették és abból arra következtettek, hogy ez a figura egy és ugyanazon nép fokozatos szétterülésének tárgyi bizonyítéka. Ehhez mi azt is hozzáfűzzük, hogy mivel az ábrázolás mindig ugyanaz, mindig három személyt mutat, ezekkel az urakkal kapcsolatban valami nagyon fontos történeti emléket kívántak megörökíteni.

A kis tűzhelynek, az otthon szimbólumának, nem ok nélkül adtak ilyen alakot.

14-b-oreg-sas-tuzhelye.jpg

Középső figurája ember alakú ugyan, de mégis egy öreg sas benyomását kelti, ami a patkó-formával, az összecsengés alapján ezt sugalmazza: ~Öreg sas pataka.~ Ez pedig pontosan annak a folyónak a neve, amit ma Araxes grafikával írnak! Ha ez az ismétlődő kerámia egy nép,  gyarmatosító tevékenységének szimbóluma, akkor annak ősi otthona, a kivándorlás kiindulópontja az Araxes völgye lehetett. A középső öreg sas talán az ősurat, a legrégibb királyt jelenti, a két szélén lévő fiatalabb sas pedig azokat a dinasztiaalapítókat, bizonyára az Öreg-sas fiait, akik Keletet illetve Nyugatot benépesítették és országokká szervezték.

A középső figura írásjeleit felülről lefelé haladó sorrendben így oldjuk fel:

 az emberi arc UR;

a kis karika az ágas között SZ;

az ág maga AG,

 a szorzójel eS;

 alatta újra S, SZ,

 többesben tehát ES.ek;

 azután három kidomborodó emlő EMLŐK.

 Ezeket az elemeket hangrendbe téve: UR-SZ-AG eS.ek EMLÉKE: Ország-ősök emléke.

A két oldalsó figurán az OR-SZ-ÁG jelei ismétlődnek, azután két szorzójel következik egymás alatt: eS.ek;

 bennük három S karika: eS.ek,

együtt: Ország-ősök ezek.

 Az emlék tehát valóban a szétvándorlás és új hazák alapításának okmánya és a nép eredettudatának megőrzésére szolgált. Hogy viszont ki lakott az Öreg Sas völgyében, arra nézve egy további nyelvemlék ad felvilágosítást.

 Ezt az emléket ott találták, ahol a vízfolyás már nem patak, hanem bővizű folyó: (Úr-mén földön=) Arméniában, a régi Erman földön (Maspero: History. III. 152). A kép, álló helyzetben koronát viselő személyt, királyt mutat, akinek a személyazonosságát így írja: Árpád király Armeniben (= ÚR+MÉN+ben). 

 (Képét nem áll módomban bemutatni, de később lesz Árpádról bemutatható grafika.)

Áttekintve a Régi Kelet felső részét annyit kétségtelenül megállapíthatunk, hogy annak vidékeit a Kaukázus völgyeiből, a csiszolt kőkor idején, az Araxes= Öreg Sas és Zab folyók mentén székelő ősi Árpád-dinasztia népesítette be.

 

Ennek eredménye a Tigris mentén húzódó –Kelet-hon és a Nílus völgyében kialakított -Est-hona- lett.

 

Az egész területet magyar nyelvű nép szállta meg, amelynek sok neve közül a letelepedésre utaló Honi lett a legelterjedtebb s ezért leggyakrabban ezen a néven szerepelt a történelem színpadán.

Felhasznált irodalom: Dr. Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete, és a Magyarságtudományi Intézet szabadon bemutatható és felhasználható művei, képek forrása internet szabadon bemutatható képei. 2011-10-30. cikk szerkesztett átmentése.)

2014-11-14